De Nederlandse industrie presteerde ook in maart zeer sterk. Wel leunen bedrijven wat zwaarder op de export.

Dat blijkt uit de woensdag gepubliceerde NEVI-index voor de industrie, een peiling onder inkoopmanagers.

Het indexcijfer voor maart kwam uit op 52,5, tegen een uitslag van 52,2 in februari. Een kleine verbetering dus.

Het belangrijkste voor het algemene beeld is hierbij dat het cijfer ruim boven de 50 blijft. Dit is de grenslijn die het verschil tussen groei en krimp markeert. Een cijfer boven de 50 duidt op groei, een waarde daaronder op krimp.

Duidelijk is dat ondernemers het in maart wat meer moesten hebben van de export. De zwakke euro is een grote steun voor exporteurs die spullen buiten de eurozone verkopen. Zie ook het artikel: Nederlandse exporteurs zien VS als groeimarkt.

De deelindex voor de exportorders liet voor maart dan ook duidelijke groei zien, terwijl de binnenlandse orders maar een klein beetje stegen.

Bedrijven verhogen prijzen beetje, winstmarge stijgt

Opvallend is verder ook dat inkoopmanagers voor het eerst in acht maanden, gemiddeld genomen, repten van prijsstijgingen in maart, al waren die miniem.

"Door de goede marktvraag en goede productiebezetting durft men het nu aan de winstmarges te verbeteren. Dit blijkt uit de licht gestegen verkoopprijzen. Die stijging is niet goed te verdedigen, omdat de inkoopprijzen ook deze maand daalden. Maar in deze tijd gelden de wetten van vraag en aanbod", stelde hoogeleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de TU Eindhoven woensdag in een commentaar op de cijfers.

Ook Duitsland profiteert van export buiten eurozone

Het effect van de zwakke euro is ook te zien in de Duitse export. Het aandeel van de eurozone in de Duitse export is vorig jaar verder gedaald, blijkt uit cijfers die het Duitse federale statistiekbureau woensdag heeft gepubliceerd.

De eurozone was vorig jaar goed voor 36,6 procent van de export van de grootste economie van Europa, tegen 36,9 procent een jaar eerder. In 2005 was het aandeel van de eurolanden in de Duitse export nog 44,7 procent.

De totale Duitse export bereikte in 2014 het recordniveau van 1.133,5 miljard euro. De landen van de Europese Unie die niet tot de eurozone behoren, namen een groter deel van de export van Duitsland voor hun rekening. Hun aandeel steeg naar 21,4 procent, van 20,1 procent in 2013. Dit was 19,9 procent in 2005.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl